• Evenemang idag
Torsdag
4
April 2024
Örebro Konserthus Örebro

Listening – med Hultmark & Hultmark

LISTENING
Listening är att lyssna till sig själv, att lyssna till intuitionen, till andra och till naturen, till sina rötter, att utforska den kreativa processen och inspirationen som finns både i oss och runt omkring oss. Välkommen till en stund mitt i nyskriven, experimentell musik som hyllar kreativitetens musa.

För många år sedan i Barcelona såg jag en gatumusiker blåsa upp stora iriserande (regnbågsfärgade) bubblor mot himlen, var och en tog formen av luften som var osynlig för mina ögon. Den här minnet är så gripande och blev en katalysator för en kreativ process som jag till sist påbörjade. Min övertygelse är nämligen att precis som luften omkring oss, som existerar men är osynlig, så är även kreativiteten, den kreativa processen, inspirationen eller ”musan”.
Jag har blivit fascinerad av tanken att vår indoktrinerade föreställning om tid som en framåtrörlig linje går så emot vår mer instinktiva känsla av tid, särskilt när det gäller kreativitet och musik. I Stravinskys ord, "musikens fenomen ges till oss med det enda syftet att skapa ordning i saker, särskilt samordningen mellan människa och tid". Jag tror att detta inte kan vara tydligare för mig än när jag är i kreativitetsprocessen. Jag känner intuitivt att den musik- eller poesipjäsen jag försöker skapa redan på någon nivå existerar, det handlar bara om att hitta den och skapa ordning. Sedan urminnes tider har inspiration betraktats som ett 'det', den kreativa aspekten kommer från något utanför oss, precis som luften som formade bubblorna.
Listening-programmet – med hjälp av en kombination av elektronik och live-improvisation – handlar om den kreativa processen och idén om att inspirationen existerar utanför oss, runt oss, i naturen och i våra rötter. I stycket ”Norn”, till exempel så utforskas det forntida språket Norn som talades på Shetlandsöarna och inkluderar Skandinaviens äldsta nedskrivna sekulära sång. ”Norn” är en koppling till mina svenska rötter, Skottlands nordiska inflytande, gallisk poesi, folksånger och sagor. Utöver att referera till språket beskriver ordet Norn även andarna, gudinnor eller häxor, i nordisk mytologi som bestämmer människors öden, tidens varelser som formar vår kreativitets riktning. De är fru Urd (förgångenhet), Verdandi (närvaro) och Skuld (framtid).
Tillsammans med min pappa, som är en av mina största inspirationer och som har fått med mig på den experimentella vägen, skapar vi en stunds hyllning till Inspirationen.
- Emily Hultmark
Medverkande
Emily Hultmark – fagott, live-elektronik och kompositör
Torbjörn Hultmark – trumpet, live-elektronik och kompositör
Längd: ca 80 min
Åldersgräns; 18 år
Ståplats
Scen; Wirénsalen
Restaurang Foajén öppnar 18.00
Rullstolsplats bokas med Ticketmaster på telefon 0771 70 70 70 alt. på telefon 019 766 62 00 (tisdagar + torsdagar 10.00-12.00)
Som kund ansvarar du själv för att kontrollera att evenemanget ej är inställt eller flyttat. Vid inställt evenemang återbetalas ej service- och distributionsavgifter.

Biljetter & tider

Det här evenemanget har passerat sitt slutdatum eller är borttaget och går därför inte längre att boka.
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Örebro Konserthus). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Listening – med Hultmark & Hultmark, Örebro Konserthus

POPULÄRT I Örebro JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Örebro.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Örebro. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster

Sortera efter

 

April