Livrustkammaren

Slottsbacken 3 • Stockholm

Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum. När kung Gustav II Adolf år 1628 önskade att hans kläder och rustningar skulle bevaras för framtiden, lades grunden för det imponerande museet.

Under åren har Livrustkammaren legat belägen på flera platser, men hittas nu i det Kungliga Slottet. Denna historiska plats, som tidigare var vapenförråd till Sveriges kungar, bjuder på än mer än historiska kläder och föremål - det är en plats fylld av glädje, sorg, krut, blod, svett, krig och kärlek!


Livrustkammaren besitter en av världens ypperligaste samlingar av dräkter, vapen, vagnar och sadlar och Museets permanenta utställning ger en inblick i Sveriges kungliga historia. Här finner man föremål så gamla som 500 år. Kom närmare Gustav III:s skottskadade dräkt som bars under den förödande maskeradbalen, se lerfläckarna på Karl XII:s mundering från Fredrikstens fästning då han stupade och Gustav II:s blodstänkta skjorta från slaget vid Lützen. Besök Rustkammaren med otroliga rustningar för häst och man, dekorerade vapen och farliga värjor. Upptäck drottningarna och prinsessornas makalösa klänningar och kungliga mantlar. Ta en stund inne i vagnhallen och beundra de vackra kungliga vagnarna som använts vid ceremonier och bröllop.


För de allra minsta finns möjlighet att prova klänningar och riddarkläder, umgås med söta prinsessor och tuffa riddare, leka, pyssla eller gå på en speciell guidad barnvisning. Det arrangeras även guidade visningar för övriga besökare – se hemsida för vilken spännande utställning man kan få ta del av idag! Det går även att förboka rundturer för grupper. I Livrustkammarens butik hittar man bland annat smycken, prinsessklänningar, riddarrustningar, böcker, spel och godis.

Tipsa oss om ändringar. Kontakta [email protected]

Liknande aktiviteter i Stockholm

Djurparker
Friluftsmuseum/Ekomuseum
Museum +
Historiska byggnader
Museum
Sightseeing/guidade turer +

Liknande aktiviteter nära Stockholm - inom 50km

Aktiviteter för 2
Museum
Parker/Trädgårdar +

Aktuellt på Livrustkammaren