Skansen

Djurgårdsslätten 49-51 • Stockholm

Skansen invigdes 1891 av grundaren Artur Hazelius som världens första friluftsmuseum. Hazelius, som senare även inrättade Nordiska Museet, ville med Skansen ge kommande generationer en inblick i hur man levt runt om i Sverige under dåtiden. Han ville skapa en plats med byggnader, växter och djur som berättade om den forna tiden.

Besöker man Skansen idag finner man närmare 150 olika byggnader från 1300-talet fram till 1930, en djurpark med nordiska vilda djur, husdjur samt exotiska djur, trädgårdar och parker, restauranger och butiker. Här ges möjlighet att uppleva hur en bergsman levde under 1700-talet, hur de finska svedjebönderna högg ved i Värmlands finnskogar och hur man torkade korn för att kunna brygga öl i Kölnan. Upptäck Moragården från sekelskiftet 1800, gotländska russgiften, skogsarbetarkojan och det norska Vastveitloftet från 1300-talet.


Det finns även flera vackra trädgårdar att beundra under besöket på Skansen; Alhambragården med sitt förtjusande magnoliaträd, Fjärilsträdgården som under sommaren fylls av färgglada flygfän, Skansens Tobak där det odlas tobaksplantor och Blåbärsskogen med blåbärsris upp över öronen!
Skansens Djurpark är den enda av sitt slag i huvudstaden och här möter man nordiska djur som varg, älg, brunbjörn, vildsvin, knubbsäl och lappuggla. Det finns även en avdelning för tamdjur som Gotlandsruss, Jämtget, Gutefår och Skånegås samt fjordhäst, tamren och påfågel. Den exotiska delen av parken hyser djur som apan Guereza samt fågelarterna Mosambiksiska, Orangekindad Astrild och St Helenaastrild.


Lill-Skansen är för den yngre publiken. Här hittar man bland annat afrikansk dvärgget, akvariefiskar, brunråtta, katt, kanin och minigris. Missa inte heller stallet där man får prova på ponnyridning eller åka med i en häst och vagn!
Besöker man Skansen kommer man definitivt inte gå hungrig! Här finns flera restauranger, caféer och enklare matserveringar som passar alla smaker. På Restaurang Solliden kan man njuta av ett smarrigt smörgåsbord medan Gubbhyllan bjuder på maträtter tillagade av enbart naturliga råvaror. På Våffelbruket tillagas det krispiga våfflor, Glasslunden serverar glass i mängder och Café Petissan erbjuder läckra bakverk utan dess like! Det är självklart möjligt att medtaga egen matsäck och duka upp picknick i de sköna grönområdena.

Tipsa oss om ändringar. Kontakta [email protected]

Liknande aktiviteter i Stockholm

Historiska byggnader
Museum
Sightseeing/guidade turer +
Barnkalas
Djurparker
Turridning +

Liknande aktiviteter nära Stockholm - inom 50km

Historiska byggnader
Monument
Parker/Trädgårdar +
Aktiviteter för 2
Boule
Leder/Vandring +
Aktiviteter för 2
Museum
Parker/Trädgårdar +
Parker/Trädgårdar
Sightseeing/guidade turer
Slott +
Parker/Trädgårdar
Sightseeing/guidade turer
Slott +

Aktuellt på Skansen