• Evenemang idag
Måndag
4
December 2017
Örebro universitet Örebro

Prova-På: Roller Derby

[Anmälan krävs – följ länken nedan]

Vi följer upp vårt tidigare, lyckade prova-på-tillfälle med ännu ett datum! Kom och prova på världens bästa sport: roller derby. Måndagen 4 december håller vi ännu ett helt öppet prova på-tillfälle.


Utrustning kommer finnas att låna, därför är föranmälan ett krav för att vi ska kunna fixa fram skates och skydd till alla. Vi har satt taket på 20 pers, så först till kvarn.

OM DU DELTOG PÅ FÖRRA TILLFÄLLET 6 NOV: Du behöver inte amäla dig i formuläret igen, men skicka ett mail till orebrorollerderby@gmail.com och berätta att du kommer igen så vi kan fixa utrustning igen.

Observera att du måste ha med dig en egen hjälm (cykel-, hockey- eller skatehjälm).

För nya prova-påare >>> ANMÄL DIG GENOM DETTA FORMULÄR:https://goo.gl/forms/B0Ukk8mBqdPwSlp93

Tillfället kommer vara utformad som en nybörjarträning. Under tillfället kommer den som vill också få information om sporten roller derby och vår förening.

Inga förkunskaper krävs.

Klockan 18.40 samlas vi för uppvärmning i korridoren utanför idrottshallarna på Örebro universitet. Klädsel: vanliga träningskläder och träningsskor.
Därefter är det dags för påklädning av utrustning och sedan går vi in i hallen, lägger ut vår bana och kör igång.

Kom ihåg att ta med: gympaskor, vattenflaska och hjälm.

Vem får komma?

För att rulla måste du vara 18+ år gammal. Om du är nyfiken på sporten men inte vill bli spelare/åka rullskridskor är du varmt välkommen ändå, i roller derby finns något som kallas NSO (non-skating official).

Missa inte den här chansen att prova på denna fantastiska sport!

Har du frågor? Skicka PM eller maila info@orebrorollerderby.se.

——————————————————————

Här är en kort förklaring av de olika rollerna som finns i vår förening Örebro roller derby:

**Åkare** Endast kvinnor och icke-män (trans/icke-binär etc) 18+ .
Som åkare i Örebro roller derby tränar man för att klara sina minimum skills (MS): ett praktiskt åkartest kombinerat med regelprov. MS krävs för att få börja tävla i roller derby. Vårt tävlande lag, Nerike Knockouts, spelar i division 1 i det svenska seriespelet. Åkare som klarar sina minimum skills börjar sedan träna för spel med Nerike Knockouts. Vi har också två intern-lag som man sorteras in i. Dessa kommer i framtiden spela matcher mot varandra på hemmaplan. Inga förkunskaper krävs för att bli åkare och alla olika typer av kroppstyper är mycket välkomna – alla behövs i derby.

**Domare** – Alla, 18+.
Vi har 7 rullande domare under varje bout i derby! Domarna i vår förening tränar med åkarna men står över alla kontaktövningar. Som domare tränar man på sin åkning parallellt med regler, domargester etc. Under träningsmatcher är man som tränande domare med och lär sig döma. Många av våra domare åker till andra föreningar och dömer matcher. Det finns ett engagerat och drivet domarcommunity i svensk roller derby.

**NSO** – Alla (ingen åldersgräns).
NSO betyder Non-skating official och är de som hjälper driva föreningen och som får bouts (matcher) och scrim (träningsmatcher) att fungera genom att vara funktionärer av olika slag. Som NSO håller man ordning på tidtagning, utvisningsbåset, poängräkningen och mycket mer. Passar den som tycker det här med derby verkar roligt och vill vara involverad, men som inte själv vill åka skridskor.

——————————————————————

Vad är roller derby?

Roller derby är en kontaktsport som utövas på rullskridskor (quads). Tacklingar är tillåtna, på planen, med vissa restriktioner förstås. Ett roller derby bout (match) består av två halvlekar på 30 minuter uppdelade i korta spelomgångar (jams) på max 2 minuter, med 30 sekunder paus mellan för byte av spelare.

Lagen möts på en oval bana på ett platt golv, oftast i en gymnastiksal eller liknande. På planen står 5 spelare från vardera lag – 4 blockers och 1 jammer.

Samtliga blockers måste åka samlade i en klunga, även kallad ett pack, och de två lagen får inte befinna sig mer än 3 meter ifrån varandra utan ska hålla ihop i en klunga.
Jammern har en mössa med en stjärna på över hjälmen.

Lagets jammer har som uppgift att ta sig förbi motståndarlagets blockers och får, från och med andra varvet, poäng för varje motståndarspelare de passerar. Den jammer som först tar sig ur packet blir lead jammer och har möjlighet att avsluta jammet när den vill genom att signalera till domaren.

Spelet övervakas av 7 domare som håller koll på de många reglerna och utvisar spelare till utvisningsbåset under 30 sekunder när de bryter mot någon av dem.

NSO, non-skating officials, är personer som håller koll på poängställningen, hur många och vilka utvisningar olika spelare får mm. Dem känner man igen då de vanligtvis bär ljusrosa tröjor.

De flesta aktiva i sporten har valt (eller fått) ett derbynamn som de använder istället för sina riktiga namn när de spelar – ett slags alias som representerar dem själva, ofta kopplat till deras personliga egenskaper eller intressen. Att ta ett derbynamn är en tradition inom roller derby internationellt.

Mer nöjen på Örebro universitet
Fredag 23 Mars 2018
I siffror

26 st

ska gå på detta evenemang (källa: Facebook)

47 st

har besökt evenemanget på Örebro.com
Boenden närmast Örebro universitet natten mellan 17 och 18 Januari.
I samarbete med Booking.com. Visa fler alternativ
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Örebro universitet). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Prova-På: Roller Derby, Örebro universitet

POPULÄRT I Örebro JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Örebro.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Örebro. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Januari